Artikkel

Sårpleie: behandling og heling

Hvis du har et sår er det viktig at du behandler det riktig. Såret må rengjøres og skal holdes fuktig og beskyttet.

Hvordan behandle et sår

Hvis du har et sår er det viktig at du behandler det riktig. Såret må rengjøres og skal holdes fuktig og beskyttet.

1.

Først, vask hendene og huden rundt skaden for å hindre at smuss kommer inn i skaden. Rengjør deretter såret ved å skylle vekk smuss og bakterie under rennende lunkent vann med mild såpe eller saltløsning, eller bruk en sårrens. Tørk huden rundt såret og la den lufttørke i noen få minutter.

2.

Det neste trinnet er å beskytte det rengjorte såret mot smuss og bakterier med et plaster. Velg et plaster med en størrelse som lar sårputen dekke hele såret. Ideelt sett skal du bruke et plaster som forsegler godt rundt hele sårputen og dermed gir en fuktig sårheling. I et fuktig, snarere enn et tørt og luftig helingsmiljø, vil helingen gå raskere og risikoen for arrdannelse reduseres.

3.

Beskytt såret med et plaster inntil såret er helet fullstendig, slik at den heles uten forstyrrelser og beskyttes mot kontaminering utenfra. Skift til et nytt plaster og rengjør såret hver dag for å sikre at det heles godt og ikke blir infisert (med mindre din lege anviser noe annet). Plasteret skal også skiftes hvis det blir skittent eller vått. Det er normalt at området rundt såret blir litt varmt og betent til å begynne med, men sørg for at såret ikke er infisert.

Mer om fuktig sårheling

Den største myten rundt heling av sår er at såret skal ha luft slik at det tørker ut. Derfor tror mange at de ikke trenger plaster når de har skadet seg. Men denne måten å behandle det på anbefales ikke.

Medisinsk forskning har bevist at sår heles raskere i et fuktig miljø, snarere enn i et tørt og luftig miljø, fordi nye celler dannes raskere i det fuktige miljøet, og fordi risikoen for arrdannelse og betennelse reduseres*. I et fuktig miljø vil hudcellene migrere raskere, og det fører til raskere heling av såret (opp til to ganger så raskt). Videre blir det ingen blokkering av sårgropen når hudcellene migrerer for å dekke skaden, og dermed reduseres risikoen for arrdannelse. Dette miljøet gir også optimale forhold for kroppens celler til å bekjempe bakterier, og dermed reduseres risikoen for betennelse.

Med andre ord, forhold med fuktig sårheling akselererer sårhelingsprosessen og reduserer risikoen for arrdannelse og betennelse.For at det fuktige miljøet skal kunne dannes, kreves det et tett forseglet plaster som dekker såret. Bruk et plaster i et materiale som fester godt til alle sider av sårputen og som tillater en balansert fuktoverføring gjennom materialet.

*Winter GD. Formation of the Scab and the Rate of Epithelization of Superficial Wounds in the Skin of the Young Domestic Pig. Nature 1962; 193; 293-4

Fuktig sårheling, plaster:

Salvequick’s Aqua Block plaster sørger for fuktig sårheling; de akselererer sårhelingsprosessen, reduserer risikoen for arrdannelse og betennelse. I tillegg er de fullstendig vanntette og pustende.

Stadier i sårhelingen

Under sårhelingsprosessen går såret gjennom forskjellige faser. Her er en forenklet forklaring med tre sårhelingsstadier:

1.    Inflammasjonsfasen

Inflammasjonsfasen starter i samme sekund som skaden oppstår. Først blir det skadde vevet rødt, hovent og følsomt. Hvite blodlegemer, kroppens forsvarsceller, samler seg i området. Røde blodlegemer, fibrin og blodplater danner en forsegling over skaden. Denne fasen fortsetter i to til fire dager.

2.      Nydannelsesfasen

Hvite blodlegemer begynner å reparere det skadde vevet. Celler fra hunden deler seg for å kunne gro over det skadde vevet, mens nye blodkar vokser inne i det nye vevet. Dette tar fra fem dager til fem uker, avhengig av hvor stort såret er.

3.      Modningsfasen

Den siste fasen kan fortsette i flere måneder, og i noen tilfeller opp til et par år, avhengig av størrelsen på såret. Under denne fasen vokser vevet seg sterkere. Blodkarene som ikke trengs lenger forsvinner og gjør arret lysere.

Relaterte artikler