Artikkel

Forebygge og behandle gnagsår

Hva er et gnagsår?

Gnagsår vises først som røde og følsomme områder på huden og kan deretter utvikle seg til en blemme fylt med en klar væske. Det er kroppens beskyttende reaksjon mot trykk eller skader.

Hva forårsaker gnagsår?

Gnagsår forårsakes av friksjon og intens gnissing mot huden, vanligvis på grunn av friksjon fra sokker eller sko som gnisser mot hudens topplag. Gnagsår på føttene oppstår vanligvis når du bruker nye eller trange sko, eller sandaler eller høye hæler uten sokker. Risikoen for å få blemme eller gnagsår øker når føttene er varme og hovne, for eksempel ved trening, turgåing eller i varmt vær.

Bør du ta hull på en blemme?

Nei. Blemmen kan sprekke på grunn av gnissing eller trykk, eller tømme seg for væske på naturlig måte. Men det anbefales å la blemmen være som den er og ikke punktere den med vilje. Hvis blemmen punkteres øker risikoen for å ende opp med en infisert blemme, og det vil forsinke helingen.

Hvor lenge varer et gnagsår?

Vanligvis heles gnagsår naturlig i løpet av en uke. De kan forårsake smerte, spesielt hvis du irriterer huden på gnagsåret. Derfor kan det være bra å dekke den med gnagsårplaster som beskyttelse.

Hvordan bli kvitt gnagsår?

For å bli kvitt gnagsår kan du bruke gnagsårplaster. Så, hvordan virker et gnagsårplaster?

Salvequick’s Blister Prevention i hydrocolloid beskytter mot trykk og friksjon, og forhindrer også at det danner seg blemmer.

Hvordan forebygge gnagsår på føttene og hvordan behandle gnagsår på føttene: Blister Prevention

Gnagsår er resultat av friksjon ved gnaging og trykk på huden, og i tillegg er det en tendens til at fuktig hud lettere får gnagsår. Den beste måten å hindre at gnagsår oppstår er derfor å redusere og eliminere mulige kilder til friksjon og trykk, og holde føttene tørre. Vær også klar over at risikoen for å få gnagsår øker når føttene er varme og hovne.

1.      Bruk hydrocolloid gnagsårplaster til forebygging

Salvequick’s Blister Prevention gnagsårplaster i hydrocolloid bidrar til å beskytte huden mot friksjon og dempe trykket. Jo tidligere du setter på et gnagsårplaster, desto mer effektivt kan du forhindre gnagsår på føttene. Bruk plasteret på området der huden kan bli utsatt for friksjon. Salvequick’s Blister Prevention gnagsårplaster finnes for både tær og hæler.

2.      Gå inn nye sko

Den beste måte å unngå gnagsår fra nye sko er å bruke skoene hjemme noen dager før du begynner å bruke dem i lengre tidsrom. Ta av skoene før du begynner å føle smerte. På denne måten vil du myke opp skoene og oppdage utsatte områder der skoene gnager på føttene. Bruk sokker når du går inn nye sko slik at du beskytter huden mot friksjon.

3.      Hold føttene tørre og rene

Hvis du skal gå langt, er det viktig å bruke komfortable sko og skifte sokker ofte for å holde føttene tørre og rene. Doble sokker kan bidra til å redusere friksjonen mellom skoene og føttene. Bruk en tynn og glatt strømpe innerst og så en tykkere sokk i, for eksempel, ull ytterst. Pass på at sokkene ikke krøller seg eller gjør at skoen sitter for stramt. Videre bør du skifte sokker ofte slik at de ikke blir fuktige, spesielt hvis du svetter på føttene. Ikke bruk bomullssokker fordi de lettere blir fuktige.

Relaterte artikler