Artikkel

Betente sår: symptomer og behandling

Det finnes alltid en risiko for at et sår kan bli betent. Det er normalt at huden rundt såret blir litt varm og rød til å begynne med, men det er viktig å sjekke at såret ikke blir betent. En betennelse skyldes at bakterier kommer inn i såret og det fører til at sårhelingen tar lengre tid og påvirkes negativt, og for eksempel kan arr etter betente sår bli mer synlige.

Hvordan finne ut om et sår gror eller er infisert

Noen symptomer på et betent sår er at huden rundt såret blir tydelig rød, hoven og varm, eller såret begynner å produsere væske eller verke mer enn før. Hvis du merker tegn til betennelse er det viktig å rengjøre såret og det omkringliggende området med en desinfiserende  sårvask eller saltløsning og så la det tørke, og det skal gjøres noen ganger per dag. Bruk helst en antiseptisk bandasje, som inneholder jod, medisinsk honning eller PHMB, eller bare en steril bandasje.

Vær forsiktig!

Tegn på betennelse i såret må tas på alvor. I de fleste tilfeller er det tilstrekkelig å desinfisere såret og bruke en antiseptisk bandasje, men du bør søke medisinsk hjelp hvis symptomene ikke forsvinner eller hvis du også opplever andre symptomer, som f.eks. feber. Du bør også kontakte ditt legekontor hvis det betente såret sitter nær et ledd, fordi behandling med antibiotika da kan være påkrevd. Hvis et kirurgisk sår blir betent, skal du alltid søke legehjelp.

Relaterte artikler