Artikkel

Myter om sårheling

Myte 1: Sår skal luftes slik at de gror bedre

Fakta: Ikke la såret bli eksponert for luft og tørke ut. Et sår bør være rent, fuktig og beskyttet. Hold såret tildekket med et plaster slik at det dannes et fuktig miljø under sårputen. På denne måten akselereres sårhelingen og risikoen for arrdannelse reduseres.

 

Myte 2: Plukk vekk skorpen

Fakta: Ikke plukk vekk skorpen. Det å plukke vekk skorpen forstyrrer helingsprosessen fordi det også fjerner nylig dannet vev, og cellene ved sårkanten kan ikke lukke såret uten en skorpe.

 

Myte 3: Sjøvann er bra for sår

Fakta: Sjøvann er ikke bra for sår. Kystvann eller stillestående vann i nærheten av stranden kan inneholde forurensninger og bakterier som overføres til såret hvor de formerer seg raskt. Det kan forårsake infeksjoner og forsinke helingsprosessen.

 

Myte 4: Alkohol bør brukes til å rengjøre sår

Fakta: Ikke bruk alkohol til å rengjøre sår. Bruk av alkohol til å rense et sår kan skade vevet og forsinke helingsprosessen. Det er fordi alkohol ikke bare ødelegger bakterier, men også hudceller. Videre svir alkohol når det påføres på en skade, og det gjør den spesielt uegnet for barn, eldre og andre med sensitiv hud.

Myte 5: Plastplaster puster ikke

Fakta: Plastplaster puster. Alle Salvequick’s plaster puster, men noen andre plaster på markedet gjør det ikke. Salvequick har også plaster som er 100 % vanntette, men som samtidig tillater huden å puste. De stopper vann fra å trenge inn fra utsiden, men tillater passasje fra innsiden.

 

Myte 6: Du bør stikke hull på blemmer

Fakta: Du bør ikke stikke hull på blemmer. Blemmen, og væsken den inneholder, beskytter huden som blir dannet og beskytter de underliggende lagene av hud mot å bli skadd.

 

Myte 7: Bruk av plaster kan føre til at bakterier formerer seg

Fakta: Et sår bør dekkes til med et plaster for å beskytte mot bakterier. Plaster hindrer bakterier i å komme inn i såret hvis det forsegler rundt alle kanter av sårputen. Salvequick har mange plaster i sin portefølje med disse egenskapene.

 

Myte 8: Mindre skader behøver ikke behandles

Fakta: små sår bør behandles fordi de kan bli betente og forårsake medisinske problemer uten behandling. De må rengjøres riktig og beskyttes med plaster.

Relaterte artikler