• Si farvel til gnagsår!

  Det er lett å få gnagsår når du bruker nye og trange sko eller når du bruker sandaler eller høye hæler uten sokker. Risikoen for gnagsår øker når dine føtter blir varme og hovne, eksempelsvis ved trening, gåturer og varmt vær.

  Når et gnagsår oppstår lager ofte kroppen en blemme med væske for å beskytte det skadede området. De færreste er klar over at denne «puten» hjelper område og leges raskere. Unngå derfor å lage hull på blemmen da dette øker risikoen for infeksjoner og forsinker legnings prosessen.

  Hvis du får et gnagsår skal du forsøke å minimere friksjon og trykk mot det skadede området. Sørg for at du bruker behagelig sko som ikke trykker på gnagsåret. Bruk gnagsårplaster for å beskytte gnagsåret og for raskere legning.

 • Lær deg hvordan du skal forhindre gnagsår på best mulig måte

  Gå inn nye sko
  Den beste måten for å unngå gnagsår i dine nye sko er å gå rundt i skoene hjemme noen dager før du skal bruke de over lengre tid. På den måten kan du mykne opp skoene og oppdage utsatte steder der skoene trykker mest. Bruk gjerne sokker når du går inn dine nye sko for å beskytte huden mot friksjon.

  Forebygg med gnagsårplaster
  Bruk gnagsårplaster på de stedene du kjenner at skoene trykker eller gnager. Gnagsårplasteret hjelper å beskytte huden mot friksjon, forebygge gnagsår og avlaster for trykk. Desto tidligere du setter på et gnagsårplaster, desto mer effektivt kan du forebygge gnagsår.

  Tørre og rene føtter
  Hvis du skal gå lange strekninger er det viktig at du bruker behagelige sko og bytter sokker ofte for å holde føttene dine tørre og rene. Et dobbelt lag sokker reduserer friksjonen mellom skoene og føttene dine. Bruk en tynn sokk innerst og en tykkere sokker over. Pass på at sokkene ikke krøller seg eller gjør skoene for trange.

 • Hvordan skal jeg behandle et gnagsår?

  1. Rengjør gnagsåret med rennende vann eller sårrens
  2. Sørg for at huden er tørr og fri for smuss, hudkrem og oljer
  3. Sett på et gnagsårplaster som dekker hele gnagsåret og sitter fast på huden rundt
  4. La gnagsårplasteret sitte på til det løsner. Gnagsårplastret kan sitte på i flere dager – hvor lang tid varierer fra person til person. Når plasteret løsner må du rengjøre gnagsåret og påføre et nytt gnagsårplaster. Gjenta til gnagsåret er leget.
  5. For å fjerne gnagsårplaster: dra langsomt langs huden (dra ikke oppover).